Regeneratieve Geneeskunde

Regeneratieve geneeskunde is een benadering van de veterinaire geneeskunde die gericht is op het herstellen en regenereren van beschadigd weefsel bij paarden.

Regeneratieve geneeskunde heeft veelbelovende resultaten bij verschillende aandoeningen bij paarden, waaronder blessures aan pezen en ligamenten, artrose, botletsels en wonden. Deze geavanceerde therapieën kunnen worden ingezet bij gewrichtsproblemen en andere orthopedische blessures en degeneratieve aandoeningen bij paarden.

Stamcellen hebben het vermogen om te differentiëren en zich te ontwikkelen tot specifieke celtypen, of regeneratieve cellen die specifieke groeifactoren en ontstekingsremmende mediatoren afgeven. Stamcellen activeren en bevorderen weefselregeneratie, versnellen het genezingsproces en hebben een positieve invloed op het beïnvloeden van degeneratieve processen zoals artrose.

Orthobiologische behandelingen als PRP en ACP/IRAP worden gebruikt om weefselherstel te stimuleren, ontsteking te verminderen en de natuurlijke genezingsprocessen in het lichaam van het paard te verbeteren. Platelet Rich Plasma (PRP) wordt verkregen uit het eigen bloed van het paard, dat zodanig verwerkt wordt om bloedplaatjes en groeifactoren te concentreren. Wanneer dit in beschadigd weefsel wordt geïnjecteerd, stimuleert PRP de celproliferatie en versnelt het de genezing.

Orthobiologics bevatten ook andere innovatieve benaderingen zoals geconditioneerd serum van het eigen bloed van het paard bekend als Autologous Conditioned Serum (ACS/IRAP). Hierbij wordt het bloed van het paard op een speciale manier verwerkt tot een serum dat rijk is aan specifieke ontstekingsremmende moleculen en groeifactoren. Dit serum wordt vervolgens geïnjecteerd in het aangetaste gebied om genezing en weefselregeneratie te bevorderen.

nl_NL
Scroll naar boven
×

 

Hi!

Als je vragen hebt, kun je altijd een berichtje sturen! Dan neem ik zo snel mogelijk contact met je op!

× Whatsapp